Strava pri nákaze baktériou helicobacter pylori je dôležitým aspektom, ktorý môže ovplyvniť vývoj tejto infekcie v našom organizme. Je preto veľmi dôležité dať si pozor na to, čo jesť, a čo nejesť. V tomto článku si teda povieme niečo o zásadách zdravého stravovania a úprave nášho jedálnička, ktoré môžu výrazne pomôcť pri zbavovaní sa infekcie HP.

Všeobecné zásady stravovania

Prvým a veľmi dôležitým krokom pri prispôsobovaní našej stravy je uvedomiť si vôbec zásady zdravého jedenia. Napriek tomu, že chuťové bunky nás často nabádajú k stravovaniu, ktoré náš organizmus značne zaťažuje, úloha stravy by mala byť presne opačná – šetriť organizmus a prospievať mu.

Vymenujme si teda hlavné zásady zdravého stravovania, ktoré by mal aplikovať každý (aj zdravý jedinec), no pri infekcii žalúdočnou baktériou helikobater pylori sú dvojnásobne dôležité:

helikobakter strava

  • Na jedenie si treba spraviť počas dňa vždy dostatok času – treba jesť pravidelne a v pokoji, teda bez stresov, že v práci niečo nestíhame, alebo že máme veľa iných restov (na odbúranie stresu je vhodná pravidelná fyzická aktivita, či rôzne relaxačné metódy).
  • Jesť sa odporúča radšej častejšie, no menšie porcie. Jedenie veľkých porcií naraz by mohlo náš organizmus zbytočne zaťažiť na dlhú dobu trávením. Pri prehĺtaní treba prihliadať na malé a dobre požuté sústa, ktoré sú ľahko stráviteľné. Pri zdravom stravovaní je odporúčané jesť 5x denne menšie dávky, aby telo bolo stále vystavené priebežnému tráveniu a nezaťažovali sme ho prílišným trávením nárazovo.
  • Z nášho jedálnička by sme mali vylúčiť potraviny, ktoré nám zvyčajne spôsobujú žalúdočné problémy – napríklad pikantné, korenisté, či mastné jedlá. A samozrejme, ak chceme odlahčiť náš organizmus, tak musíme obmedziť alkohol, cigarety a silnú kávu.

Helikobakter pylori strava – čo jesť?

Pri infekcii baktériou helikobakter pylori je dôležité dávať si pri výbere potravín väčší pozor. Pri príprave jedál, ktoré konzumujeme, by sme mali dať prednosť vareniu, duseniu a pečeniu na vode. Vhodnými potravinami na jedenie a prípravu jedál sú: biele mäso; brokolica; ryby; za studena lisovaný rastlinný olej, ovsené a pšeničné vločky; tmavý chlieb; minerálky s vyšším obsahom sodíka; potraviny s vyšším obsahom vlákniny a vitamínu C.

Na podporu trávenia a tvorby žalúdočných štiav je z prírodných prípravkov najvhodnejší bio, nefiltrovaný jablčný ocot, najlepšie s miernou usadeninou na dne fľaše. Polovicu polievkovej lyžice octu rozmiešajte v pohári s vodou a vypite pred každým jedlom. Pri pokročilejších štádiách žalúdočných vredov však treba byť opatrný, v takých prípadoch treba radšej s octom počkať, kým sa zápal žalúdočnej sliznice nezmierni. V tom čase sa tvorbu žalúdočných štiav snažíme zbytočne nestimulovať a žalúdok nezaťažovať. Napriek tomu, že správna tvorba žalúdočných štiav je pri liečbe infekcii helikobakterom nesmierne dôležitá, silné žalúdočné šťavy môžu zápalmi a vredmi narušenú žalúdočnú sliznicu ešte viac poškodiť.

Trávenie podporiť môžete aj probiotikami a prostriedkami s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami – tieto dve látky sú spojené napríklad v Masticha Active, ktorá obsahuje probiotickú kvasinku Saccharomyces boulardii.

masticha_active

Konvenčná medicína v prípadoch bolestivého trávenia, či vysokého ob predpisuje lieky, ktoré potláčajú tvorbu žalúdočných štiav – tzv. inhibítory protónovej pumpy. Táto cesta je účinná a rýchlo sa dosahuje pocit úľavy, treba však povedať, že prináša aj mnoho vedľajších účinkov.

Helicobacter pylori strava – čo nejesť?

Popri zásadách zdravého stravovania, pri infencii helikobakterom je dôležité z nášho jedálnička niektoré potraviny vylúčiť úplne. Poďme sa teda pozrieť, čo nášmu žalúdku neprospieva, ak nás postihla baktéria helikobakter pylori.

Obmedziť by sme mali potraviny, ktoré pôsobia na organizmus dráždivo a spôsobujú plynatosť, teda: sladké bublinkové nápoje a vo všeobecnosti nápoje s vysokým obsahom oxidu uhličitého a kofeínu; pikantný kečup; surová zelenina ako paradajky, cibuľa, cesnak, paprika, uhorka; tučné a údené mäso; slané oriešky; biele pečivo; príliš sladké ovocie.

Taktiež nie je vhodné pri varení používať veľa tukov a vyprážania, treba dať pozor na to, aby sa nám jedlá pri varení neprepaľovali. Jedlá by sme nemali príliš soliť a vyhnúť by sme sa mali konzumácii príliš horúcich či studených jedál.

[cml_media_alt id='520']helikobakter test zadarmo[/cml_media_alt]

Zdroje použité v článku:

  1. https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer-diet#ulcer-treatment
  2.  Diet and Helicobacter pylori infection 

O autorovi článku:

Pavol BojdaPavol Bojda sa začal venovať téme zdravého trávenia po tom, ako sa v jeho rodine vyskytla rakovina žalúdka a ako on sám prekonal infekciu helikobakterom a neúspešnú násobnú liečbu antibiotikami. Študoval na University of Ayurveda v Prahe. Venuje sa výskumu nových možností liečby žalúdočných ochorení.

 

 

Chcem dostávať pravidelné tipy na zlepšenie môjho zdravia


Zaškrtnite spôsoby ako by ste chceli od nás počuť

Prihlásením sa do odberu súhlasíte so spracovaním Vašich osobných údajov

 


 

3 thoughts on “Helikobakter strava”

  1. HELICOBAKTER JSEM MEL 10LET NIC ME NEPOMOHLO JEN KOLOIDNI STRIBRO 50pm -25ml rano,25ml vecer na lacno po 3tydny,a uz ho nemam,ale pozor este 2 roky muze palit zaha.

Pridaj komentár