Obsah článku
Žalúdočná kyselina je jedna z najdôležitejších zložiek organizmu pri procese trávenia. Od jej kvality závisí spracovanie prijímanej potravy a zásoba organizmu živinami z prijatej stravy. Hoci má kyselina žalúdka v tomto ohľade pre organizmus nezastupiteľnú úlohu, často sa v súvislosti s ňou skloňuje nepríjemný zdravotný problém – a to prekyslenie žalúdka.
Prekyslený žalúdok príznaky
Najčastejšími príznakmi tzv. zvýšenej kyseliny v žalúdku sú:
- kyslá / horká pachuť v ústach
- pálenie na hrudi
- bolesť za hrudnou kosťou
- nutkanie na vracanie, nadúvanie, grganie, plynatosť a čkanie
Taktiež sa môže vyskytnúť zvýšená kazivosť zubov a citlivosť zubných kŕčkov.
Prečo spôsobuje zvýšená žalúdočná kyselina pálenie
Ak hovoríme o zvýšenej žalúdočnej kyseline, alebo prekyslenom žalúdku, zväčša tým mienime problém s vystúpením tráviacich štiav zo žalúdka nahor – do pažeráka, kde spôsobujú pálenie a ďalšie nepríjemné pocity.
K tomuto javu dochádza nasledovne: Kým žalúdočné steny sú pokryté ochrannou vrstvou – sliznicou s hlienovitým povrchom tzv. mucínom, ktorý je odolný proti pôsobeniu žalúdočných štiav, pažerák takouto ochrannou vrstvou nedisponuje, a preto dochádza k vyššie spomínaným ťažkostiam práve pri výstupe žalúdočných kyselín do pažeráka. Tento stav sa zvykne označovať aj pojmom pálenie záhy.
Príčiny vzniku problémov s kyselinou v žalúdku
Ľudia pri problémoch s pálením záhy často hľadajú odpovede na otázky čo neutralizuje žalúdočnú kyselinu, alebo ako znížiť kyselinu v žalúdku. Zdroj problému sa však nachádza niekde inde. Problém spočíva v tom, že žalúdočná kyselina vôbec má možnosť vyjsť z jej prirodzeného prostredia do iných častí tráviaceho traktu, kde spôsobuje pálenie. A najčastejšie k tomu dochádza pri dvoch javoch:
- poškodenie / nesprávne fungovanie pažerákového zvierača (refluxná choroba)
- prejedenie sa – obsah preplneného žalúdka “vytláča” žalúdočné kyseliny do pažeráka
Žalúdočná kyselina liečba (lieky na kyselinu)
Po diagnostike u lekára obvykle dochádza k predpísaniu liekov proti tvorbe žalúdočných štiav tzv. inhibítorov protónovej pumpy alebo antacíd. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako ideálne riešenie, avšak netreba opomínať, že problémom nie sú samotné tráviace šťavy, ale to, že vystupujú do nesprávnych častí tráviaceho traktu. Ich obmedzením sa síce dočasne zbavíme problémov s pálením záhy, ale môžme si spôsobiť oveľa horšie ťažkosti. Obmedzíme tým totižto aj zároveň funkciu trávenia (nebude nám dostatočne tráviť). Potrava môže dokonca začať v žalúdku hniť a spôsobovať ďalšie problémy spojené s nedostatočným prísunom živín do organizmu.
Žalúdočná kyselina prvá pomoc
Prinášame vám aj niekoľko praktických tipov, ako sa zbaviť ťažkostí s žalúdočnou kyselinou svojpomocne:
- zdravá výživa – uprednostnenie rastlinnej stravy; obmedzenie živočíšnej stravy a cukrov, bielej múky, mlieka, kávy, alkoholu a sýtených sladených nápojov
- jesť radšej viac krát denne, no menšie porcie
- jesť v kľude pomaly a dôkladne prežúvať
- dbať na dostatočný prísun tekutín (min. 2 litre vody denne) – podporuje to tvorbu žalúdočnej kyseliny
- podpora tráviacich enzýmov – pomôcť môžu probiotiká, jablčný ocot
Masticha Active – obohatené zloženie
Chioská masticha je vzácna grécka živica z ostrova Chios. Jej účinky na tráviaci trakt sa v prírodnej medicíne využívajú už stáročia. Chioská masticha prispieva k zdraviu gastrointestinálneho traktu.
Masticha Active je jedinečný produkt obsahujúci chioskú mastichu a dve aktívne kultúry – Saccharomyces boulardii a L.reuteri DSM17648. Vďaka tomuto spojeniu patrí medzi najsilnejšie produkty na trhu.