[cml_media_alt id='747']prírodná liečba helikobaktera[/cml_media_alt]Helikobakter pylori je žalúdočná baktéria spôsobujúca mnohé tráviace a žalúdočné ťažkosti. Liečba žalúdka pri nákaze touto baktériou sa bežne uskutočňuje kombináciou antibiotík a inhibítorov protónovej pumpy (lieky potláčajúce tvorbu žalúdočných štiav). Spravidla sa jedná o troj- či štvor-kombináciu silných liekov. Problémom takejto liečby sú negatívne vedľajšie účinky liekov – nadmerné opotrebovanie obličiek a pečene, či narušenie črevnej mikroflóry, ktorú je potrebné naprávať probiotikami. Z týchto dôvodov sa ľudia čoraz viac obracajú k prírodnej medicíne, šetrnej k ľudskému organizmu.

Spôsobov, ako zbaviť helikobaktera prírodne, je viacero. My vám v tomto článku predstavíme tie najčastejšie a najefektívnejšie z nich. Patria k nim:

  • koloidné striebro
  • aloe vera
  • acidofilné mlieko
  • brokolica
  • probiotiká
  • masticha

Prírodné prostriedky pre odstránenie helikobaktera

Koloidné striebro

Koloidné striebro je roztok s nanočasticami striebra, ktorý má antibakteriálne účinky a používa sa predovšetkým na prečistenie organizmu. Tento roztok je určený aj na vnútorné použitie, preto môže antibakteriálne pôsobiť v žalúdku proti baktérii helikobakter pylori.(vedecké štúdie dokazujúce pôsobenie koloidného striebra).

Avšak pri užívaní koloidného striebra vzniká riziko Herxheimerovej reakcie, čo je zápalová reakcia organizmu na masívne vymieranie mikroorganizmov (baktérií). Najčastejšie sa objavuje pri kombinovaní koloidného striebra s antibiotikami. Taktiež si treba dávať pozor na nadužívanie tohto prípravku, inak môžu nastať vážne zdravotné problémy ako napríklad poškodenie obličiek.

Aloe vera

Aloe vera je rastlina, ktorá má prospešné účinky pre zdravie organizmu. Rôzne prípravky z aloe vera sa stali v poslednej dobe mimoriadne obľúbenými. Pôsobenie aloe vera v žalúdku napomáha regenerovať žalúdočnú sliznicu, upravovať pH žalúdka a ničiť baktérie – mimo iné aj helikobakter pylori.

Acidofilné mlieko

Acidofilné mlieko sa získava kysnutím. Obsahuje hojné množstvo kultúry Lactobacillus acidophilus, vďaka ktorej prispieva ku gastrointestiálnej mikroflóre. Acidofilné mlieko taktiež produkuje viaceré enzýmy a B-vitamíny, vďaka ktorým dosahuje priaznivé antimikrobiálne účinky v žalúdku.

Brokolica

Brokolica obsahuje látku sulforaphan, ktorá je známa svojimi antibakteriálnymi účinkami. Priaznivo sa podieľa na redukcii baktérie helikobakter pylori v žalúdku. Brokolica navyše produkuje rôzne enzýmy chrániace žalúdočnú sliznicu. Avšak vzhľadom na pomer účinných látok by bolo potrebné zjesť 1,5 kg surovej brokolice denne, aby sa dostavil požadovaný efekt pri eradikácii helikobaktera.

Probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré napomáhajú zlepšovať stav črevnej mikroflóry. Podľa vedeckých správ tieto mikroorganizmy nedokážu odstrániť zo žalúdka nežiaduci patogén (helikobakter pylori), môžu však potlačiť jeho rast a vzniknutý zápal žalúdka. Vďaka tomu sú probiotiká vhodné aj ako prevencia pred ochoreniami žalúdka.

Masticha

Masticha z Chiosu je prírodný prípravok získavaný zo živice stromu Pistacia Lentiscus. Masticha obsahuje desiatky účinných látok, ktoré pôsobia antibakteriálne, antisepticky a antimykoticky. Mastichové kapsuly a pravidelné žutie mastichových kryštálov pôsobia prekvapivo účinne pri postihnutí baktériou helikobakter pylori a tiež iných tráviacich tažkostiach – pálenie záhy, zlé trávenie, hnačky..

Masticha v kombinácii s probiotikami sa podľa skúsenosti užívateľov ukazuje ako silná a účinná prírodná terapia.

Zdroj:
Vedecké štúdie:
The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: A randomized pilot study
Autor: George Giannakopoulos

Fourth-generation quinolones in the treatment of Helicobacter pylori infection: A meta-analysis.

Treatment of Helicobacter pylori infection: meeting the challenge of antimicrobial resistance 
Autor: Vasilios Papastergiou

Green Synthesis of Silver Nanoparticles: Structural Features and In Vivoand In Vitro Therapeutic Effects against Helicobacter pylori Induced Gastritis, Autor: Muhammad Amin


O autorovi článku:

Pavol BojdaPavol Bojda sa začal venovať téme zdravého trávenia po tom, ako sa v jeho rodine vyskytla rakovina žalúdka a ako on sám prekonal infekciu helikobakterom a neúspešnú násobnú liečbu antibiotikami. Študoval na University of Ayurveda v Prahe. Venuje sa výskumu nových možností liečby žalúdočných ochorení.

Pridaj komentár